ďťż
They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.
Podobne

an image

Alleluja! W samą porę dwa debile zorientowały się, że są dla siebie stworzeni!

Gotuje się je też dużo dłużej - około ? godziny. Nadziewa się je rozmaitym nadzieniem - oto kilka najbardziej tradycyjnych przepisów. Nadzienie z wędzonej szynki lub polędwicy 50 dag wędzonej szynki lub polędwicy cebula jajko mielony pieprz sól Szynkę i cebulę drobno posiekać, dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli nadzienie jest zbyt płynne - dodać trochę tartej bułki. Nadzienie serowe 40 dag białego sera 1 łyżeczka masła lub margaryny 1 jajko sól łyżka siekanej mięty lub estragonu Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Wbić jajko, dodać utarte na śmietanę masło, siekaną miętę, dobrze wymieszać i posolić do smaku. Nadzienie grzybowe 1 średnia cebula 2 szklanki duszonych grzybów (mogą być pieczarki lub boczniaki, ale najlepsze są grzyby leśne) 3 łyżki tartej bulki 1 jajko 1 łyżka oleju pieprz 10 dag boczku Grzyby ostudzić i przepuścić przez maszynkę, boczek drobno pokroić i udusić razem z posiekaną cebulą w łyżce tłuszczu, dodać do grzybów. Dodać tartą bułkę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podawać najlepiej z sosem grzybowym. Nadzienie kapuściane 1 łyżka oleju 3 szklanki kiszonej kapusty 10 dag boczku Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać wrzątkiem. Odcisnąć z nadmiaru soku. Boczek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Takie cepeliny podaje się ze skwarkami (uwaga, do tego dania trzeba mieć bardzo zdrową wątrobę!). Nadzienie śledziowe 2 łyżki tartej bułki 2 duże wymoczone filety śledziowe 1 spora cebula 1 łyżka mleka 1 jajko pieprz Filety przepuścić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą tartą bułkę, wbić jajko, dodać siekaną cebulę i pieprz. Takie cepeliny podaje się polane stopionym masłem lub śmietaną. Nadzienie jabłkowe 3 duże jabłka cukier szczypta cynamonu Jabłka obrać, utrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, posypać cukrem i doprawić cynamonem, ewentualnie, jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, dodać trochę tartej bułki. Te cepeliny powinny być mniejsze i mieć kształt kulek. Podaje się je ze śmietaną. Nadzienie marchewkowe szczypta cynamonu 2 łyżeczki masła 40 dag marchewki 1 jajko 10 dag cukru łyżka maku Marchew ugotować i przetrzeć przez sito lub utrzeć na tarce z drobnymi otworami. Dodać masło, cukier, cynamon i mak, dobrze wymieszać. Nadziewać małe cepeliny, formować kulki i podawać polane śmietaną. Nadzienie makowe 2 szklanki maku 5 dag cukru 1 jajko Mak sparzyć wrzątkiem i dobrze odsączyć, najlepiej na gęstym sicie. Następnie przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i jajko, dobrze wymieszać. Także i cepeliny nadziewane makiem również formuje się w nieduże kule. Podaje się je ze stopionym masłem. Kluski śląskie Tradycyjne kluski, czasami zastępują na śląskich stołach ziemniaki jako dodatek do potraw mięsnych lub jako samodzielne danie. 1 kg gotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajkoUgotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, dodać masę ziemniaczaną, jajko, posiekać ciasto nożem. Dobrze zagnieść. Uformować wałek, kroić na kawałki i formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować około 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną. Podawać z masłem lub ze skwarkami. Włoskie gnocchi Włosi są zdania, że ziemniaczane kluski wymyślili właśnie oni i bardzo się nimi szczycą. 1 kg gotowanych ziemniaków 10 dag tartego żółtego sera (najlepiej parmezan) 1 jajko sól 25 dag mąki ziemniaczanej ewentualnie szczypta gałki muszkatołowejOd naszych klusek śląskich różnią się przede wszystkim dodatkiem tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu i gałki muszkatołowej, oraz kształtem. Małe porcje ciasta bierze się w rękę i przesuwa po "różkach" widelca - powinna powstać pręgowana, lekko zagięta kluseczka. Włosi podają swoje kluski z dodatkiem klasycznego sosu pomidorowego, obficie posypane tartym parmezanem, a w wersji ekspresowej - z masłem i serem. Bardzo eleganckie gnocchi (czytaj: niokki) podaje się z pleśniowym serem, gorgonzolą. Na 4 osoby należy przygotować 10 dag sera, 10 dag masła i sporą garść siekanej natki pietruszki. Ser i masło pokroić w kostkę, rozłożyć na talerzach. Wyłożyć kluski, szybko wymieszać, posypać siekaną natką